Hozzávalók: |
Elkészítés: |
1 fej karfiol, 25 dkg rizs, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, só, zsír, ételízesítő, prézli |
A karfiolt megmosom, kis rózsákra szedem, és ételízesítővel főzöm fél liter vízben kb. 4-5 percig, hogy félpuha legyen. Leszűröm, (a levét is) félreteszem. A fokhagymát sóban péppé töröm. A rizst megmosom, lecsurgatom, fél diónyi zsíron megpirítom. Felöntöm a karfiol főzőlevével, megsózom, forralom, míg fel nem dagad a rizs a lé tetejéig, ekkor elkeverem benne a péppé tört fokhagymát, majd elzárom és lefedve félreteszem. A tojásokat megfőzöm keményre, a sajtot lereszelem és összekeverem 2 evőkanálnyi otthon darált nagyszemű prézlivel, egy jénait kizsírozok. A jénaiba elterítem a rizs felét, rászeletelem a tojásokat, arra ráborítom a karfiolt. Megszórom ételízesítővel, ráterítem a tejföl kétharmadát. Erre elterítem a maradék rizst, ráöntöm a maradék tejfölt, majd rászórom a sajtot. Fedetlenül teszem 190 fokra előmelegített sütőbe. Amikor piros a teteje, el is készült. Nagyon finom vega étel, de sült húsokhoz köretnek is kitűnő. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |
Én a rizset azon szárazon, lepirítva teszem bele, mert jó szokása van a karfiolnak, s szeret sok lét engedni.
Épp ezért előfőzögetem kicsit a karfiolt, hogy engedje ki a levét, mert én sem szeretem a rizsnyákot :-)
Ez igazán egyszerűen elkészíthető, egytálétel, vacsorára könnyű is, laktató is... annak örülök, hogy a prézli itt is megjelenik, más formában... (én előtte zsírban, vagy olajban meg szoktam kicsit pirítani) de igazad van, a sütőben úgyis megpirul. Ki fogom próbálni! Az egyszerű ételeket támogatom. :-)